Vill du adoptera?

Du gör en god gärning när du adopterar en katt från ett katthem!

Du hjälper en katt som behöver ett nytt kärleksfullt hem som den kan trivas i och blir lycklig. Vi tycker att det är något som alla katter förtjänar. 

Hur gör du om du vill adoptera en katt från oss?

Jo, du får komma ner till våra öppettider och träffa våra katter och oss volontärer som jobbar där. Om du vill träffa en katt som finns i våra fina jourhem så säg till när du kommer på våra öppettider, vi behöver tillsammans träffas och planera för ett besök i jourhemmet.

Vi vill gärna träffa dig och prata med dig om vad du har att erbjuda våra katter. Detta är för att se vilken katt eller katter som skulle kunna trivas hos just dig. Alla våra katter har egna personligheter och individuella behov som vi anser är viktiga att tillgodose för att katten skall få ett lyckligt liv i sin nya för-alltid-familj.

Det kanske är så att det inte finns någon katt som passar just då du är där för att titta på katt. Men vi får alltid in nya katter som behöver hem. Ett tips är att hålla koll här på hemsidan för att se vilka katter som är adoptionsklara.

Om det gäller en katt i jourhem, så förmedlar vi kontakten med jourhemmet när vi har pratat med dig, så får du åka dit efter överenskommelse med jourhemmet och träffa katten/katterna.

Våra katter ska vara innekatter. Undantag kan finnas om vi har en katt som absolut måste kunna gå ut för att må bra, men då endast till hem i en kattvänlig utemiljö och det är vi på Kattvärnet som beslutar om katten behöver gå ut.

Det är mycket att tänka på när man vill skaffa en ny familjemedlem. Vi vill inte att våra katter ska vara impulsköp, utan att man ska tänka till ordentligt innan. Vi vill att du kommer och hälsar på den katt som du tror du skulle kunna erbjuda ett kärleksfullt och lyckligt hem flera gånger innan en eventuell adoption. Det är för att varje katt är unik och så även du och ni behöver passa ihop. När du vet vilken katt du vill adoptera är du välkommen att skriva en intresseanmälan och lämna in i samband med ditt besök hos oss. Den går Kattvärnet sedan igenom på nästkommande styrelsemöte. Du kan alltså inte ta med dig katten samma dag som du lämnar en intresseanmälan.
En intresseanmälan är inte bindande och innebär inte heller att du bokat en katt. Ett eventuellt godkännande för adoption meddelas av Kattvärnet till dig då beslutet är taget.

Vad kostar en adoption?

Hos Kattvärnet kostar en ny familjemedlem 2500 kr. Det ska täcka de kostnader som Kattvärnet har haft med veterinärvård för katten.

Våra katter är kastrerade, vaccinerade, avmaskade och id-märkta. Vi registrerar katten hos Djur-id Svenska Kennelklubben. Den kostnaden ingår i adoptionskostnaden.

Våra kattungar är oftast inte kastrerade då de kastreras vid könsmogen ålder och då har de flesta redan flyttat till sitt nya hem. Det åligger det nya hemmet att kastrera kattungen.

Att ha katt kostar pengar. Den ska försäkras, vaccineras årligen, den ska ha mat, sand, klöspelare, leksaker, kloklippare, borste, bädd, transportbur och veterinärvård.

Att tänka på före kattköp

10 saker att tänka på innan man skaffar katt!
Av: Heidi Purmonen

• Klarar du inte av bajs? Det bör du kunna göra för katter bajsar och har du innekatt så är det DU som får ta bort bajset ur toalådan.

• Katter (särskilt långhåriga) lyckas ibland få bajs i pälsen och då får DU tvätta bort det. Du kan hålla efter pälsen i rumpan och se till att den inte blir för lång.

• Vill du inte ha ett djur som inte luktar?? Har du bra kattsand, ger katterna bra mat och rengör lådorna minst en gång per dag så luktar inte katt så mycket men när dom precis bajsat så luktar det ju självklart. Så lite lukt får man stå ut med.

• Är du extremt rädd om dina möbler? Ingen bra kombination. Även om du köper klösträd som katten får riva på så kommer den busa och springa över tex soffan och det ger också klomärken. Sen är det inte alltid katten tycker som du om var den får klösa eller ej.

• Är du extremt pedantisk och måste ha kliniskt rent? Kattsand och katthår har man lite varstans även om man dammsuger ofta. Katterna har även sina leksaker över hela hemmet.

• Är du väldigt lättväckt och har svårt att somna om? Katter tycker ibland att det är världens bästa idé att ha rejs genom hela hemmet mitt i natten, gärna över din mage också.. Tänkte du stänga sovrums dörren för att få vara ifred?? Kan ju funka i vissa fall men oftast har man en katt i dörrhandtaget som jamar och krafsar och jamar och krafsar tills du ger upp. Vill man absolut ha sovrumsdörren stängd på natten måste man helt enkelt stå ut med krafs och jam tills katten har förstått att du är envisare.

• Katter kostar pengar, har du ekonomin för det? försäkring, mat, sand, leksaker,klösträd/klätterträd, kattlåda, kastrering, vaccinering m.m, ev andra oförutsedda veterinärutgifter. En katt kostar ca 500 kr i månaden ( Om något oförutsett inte inträffar) beroende på vilken försäkring, mat och sand man använder och hur mycket leksaker du köper.

• Har du tid?? Har du hört att katten klarar sig själv? Vissa katter är visserligen mer självständiga än andra men för det mesta så vill katterna ha vår tid och kärlek. Innekatten skall aktiveras med lek och gärna promenader i sele för att må bra och det tar sin lilla tid särskilt om du skaffar fler katter. Så glöm att du kan springa från jobbet till AfterWorken med jobbarpolarna ofta, och sen på helgen knappt vara hemma heller, och tro att katten finns där hemma som någon slags nalle när du kommer hem och vill ha lite gos. Då har du förmodligen rätt snart en lessen katt som kanske kissar i sängen, blir aggressiv eller river på saker den inte skall riva på.

• Hur ser din framtid ut? Visst det går inte att planera framtiden helt och hållet men till en viss del. Har du tänkt åka utomlands och jobba eller studera om något år? Kommer du inom ett par år resa mycket inom jobbet? Har man sådana planer så skall man nog inte skaffa katt förrän man någorlunda slagit sig till ro. Ett alternativ kan vara att bli jourhem via ett katthem. Då hjälper du en hemlös katt samtidigt som du får prova på hur det är att ha katt och har kunniga personer att fråga om råd.

• Är det verkligen en katt du vill ha till 100 % ? Är det så att du kanske egentligen vill skaffa t.ex. hund men det går inte på grund av ditt jobb, så du skaffar katt för att skaffa något. Har sett ett par sådana ”fall” och nej är du inte kattmänniska så lär du inte trivas med en katt om det är en hund du egentligen vill ha. Skaffa inte heller katt för att du egentligen vill ha barn men det inte passar med barn just då.
Skaffa katt för att du till 100 % vill ha sällskap av dessa underbara gosiga minitigrar – sen kan ju en katt fylla ditt liv med kärlek och glädje precis som ett barn, glöm bara inte att se till deras kattbehov.