ID Märkning och Registrering av Katt


ID-märkning av katt är lag från och med den 1 januari 2023. Se därför över ID-märkningen för din katt och glöm inte att själv även registrera din katt på jordbruksvärket. Lagkravet om ID-märkning omfattar alla katter, även innekatter. Även om din katt inte är tänkt att vistas utomhus och kanske inte löper samma risker att komma bort som en utekatt gör så är det ändå viktigt att chippa och registrera alla katter. Innekatter kan bli mycket rädda och desorienterade om de kommer ut och hamnar i en främmande miljö och de kan ha svårt att hitta tillbaka till sitt hem. Om katten smiter är id-märkning till stor hjälp för dig att få din familjemedlem tillbaka.

Tyvärr glömmer många att registrera efter att de id-märkt katten och då hjälper varken öronmärkning eller chipp. När du skickat in uppgifter till registret är det också bra om du själv gör sökningar för att kontrollera att uppgifterna stämmer. Se även till att hålla uppgifterna uppdaterade och aktuella så att du kan bli kontaktad om din katt springer bort.
2023-10-22

 2018-09-15              GIFTIGA VÄXTER FÖR KATTEN  
                                       Text: AGRIA.se/Giftinformationscentralen

Katter gillar inte bara gräs utan tuggar gärna på andra växter också om de får chansen.
Men se upp! – vissa växter är så giftiga för katten att den kan dö.
Vilka växter är giftiga för katt? Få koll på vilka växter du bör undvika i hemmet om din katt gillar att smaka på blommor och blad. Här listar vi några växter och blommor som är farliga för din katt.
Många av våra krukväxter och snittblommor är giftiga eller har irriterande växtsaft. Det är ganska ovanligt att katter blir förgiftade av växter men det förekommer. Det är ofta mängden som katten får i sig som är avgörande om katten blir förgiftad eller inte. Många växter och blommor är endast giftiga om katten får i sig mycket. I värsta fall kan det gå så illa att njurarna tar sådan skada att katten inte överlever. Det är framförallt liljeväxter som kan skada njurarna. Därför bör du vara lite du försiktig med vilka sorts växter du har hemma om du har en katt som gärna tuggar på krukväxter eller snittblommor. Ställ giftiga växter på en plats där katten inte kan nå dem, eller välj växter som inte är giftiga.
Du kan också förebygga att katten tuggar på dina växter genom att odla kattgräs. Du kan antingen köpa färdiga påsar i djuraffärer eller helt enkelt så helt vete eller havre i krukor, finns i mataffärer och foderbutiker. 

Om katten visar tecken på förgiftning:
--
 dreglar
--  kräks
--  diarré
Kontakta ditt närmaste djursjukhus så de kan ge dig råd. Troligen behöver katten besöka veterinären. Flera stora djursjukhus har akutmottagning dygnet runt. Det finns även jourveterinärer via vissa försäkringsbolag och även via webben.
Lägg in dessa telefonnummer i din kontaktlista på mobilen så du alltid snabbt kan söka hjälp/vård om din katt blir sjuk.

Från och med 1 juli 2018 har Giftinformationscentralen inte längre möjlighet att svara på frågor om förgiftade djur. Detta beror på en ökad mängd samtal om förgiftningar hos människor. Dock finns viktig information på deras hemsida
https://giftinformation.se/temasidor/husdjur/

Här är några av de vanligaste växterna i hemmet som kan vara farliga för din katt framförallt olika LILJOR och vissa PALMER syns särskilt giftiga och kan ha dödlig utgång


Mycket Giftiga- Dödliga
 Sagopalm (vanligt förkommande i försäljning mycket giftig för katter/hundar/hästar)


Giftiga växter för katten
Dracaena arter
Julros
Kottepalm
LILJEVÄXTER
Korallbär
Liljekonvalj
Mistel
Oleander
Påsklilja (framförallt löken)
Änglatrumpet
Mindre giftiga växter
Amaryllis
Anemon
Azalea
Iris
Växter med irriterande växtsaft
Flitiga Lisa
Fredskalla
Gullranka
Prickblad
Rosenkalla
Giftiga trädgårdsväxter och snittblommor:
Stormhatt, Artemisia, Malört, Chrysantemum, Silverax, Nakna Jungfrun, Liljeväxter, Convallaria, Liljekonvalj,Delphinium, Riddarsporre, Ranunkelväxter, Giftig Digitalis, Fingerborgsblomma, Lejogapsväxter,Giftig Doronicum, Vårkrage, Bolltistel, Euphorbia, Korallranka, Klänglilja, Helleborus, Julros, hyacinter, Påsk och Pingstlilja, Amaryllisväxter, Afrikas vita lilja, Papaver, Vallmo, Skogsolvon, Kaprifolväxter, Kalla, Buxbom, Järnek, Mahonia, Berberisväxter

Bra länkar om giftiga växter för katt och husdjur
https://www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/toxic-and-non-toxic-plants
https://www.agria.se/katt/artiklar/sjukdomar-och-skador/farliga-vaxter-for-katten/
 

KATTVÄNLIGT HEM av Elise Sjödahl
2014-09-09
rev 2018-09-15


Att bo tillsammans med sin katt.

Att katter mår dåligt av att endast vara inomhus stämmer numera inte riktigt, idag finns många fler faror för katten än att jämföra med kattens förfäder som levde i det vilda. Katten klarar utmärkt att leva hela sitt liv som innekatt, under förutsättning att vi gör våra hem ”kattvänliga”.


Klättra
Katter är nyfikna av sig och älskar att klättra och upptäcka, och i de vilda har de stora möjligheter till detta i skog och mark.
Ni har säkert hittat er katt högst upp i bokhyllan eller kommit hem och hittat ett föremål som oförklarligt ramlat ner från hög höjd.
Vi kan undsätta våra fina samlingsföremål/vaser/blomkrukor genom att inreda vårt hem även för katten. Ett hyllplan som kläs med en mysig tygbit kan bli en suverän utkiksplats, eller varför inte avvara den plats i bokhyllan som katten tycker är mest intressant.
Platsen högst upp på våra bokhyllor använder vi inte själv så ofta, eftersom det är för högt – men troligen skulle din katt åtnjuta den platsen ned glädje om möjlighet gavs. Knepet är ju då att se till att katten kommer upp och ner säkert, och utan att ha ner andra saker. En planka inlindad i rep som står lutande mot bokhyllan (självklart stadigt fastskruvad) skapar en väg upp/ner för katten – och ger samtidigt extra möjlighet för katten att vässa klorna på repet!

Säkert finns det även en lite vägg bredvid ett fönster som är oanvänd – och där ges möjlighet till en lite trappa för katten, små hyllplan enl. ovan som sätts upp om vartannat så att katten kan ta sig upp. Och varför då inte fortsätta med en längre hylla ovanför gardinstången för att ge din älskling en suveränt plats att övervaka sitt revir!

Klösa
Ja katter älskar att klösa på saker, det vet vi dessvärre och säkert är det så att möbler blivit förstörda pga. kattens kloande.
Vi får inte glömma att det är kattens naturliga beteende och de vässar inte bara klorna utan markerar även sitt revir när de kloar.
För att minimera klösande på fel plats är det viktigt att vi ger dem en plats där de kan klösa – gärna flera ställen, framför allt om fler katter finns i reviret. Vissa katter uppskattar lodräta kläsbrädor medans andra älskar att kloa uppåt och samtidigt sträcka ut sina långa kroppar.
En kattklätterställnig rekommenderas varm, men finns det inte utrymme i plånboken så kan man själv ordna en spännande klösbräda med hjälp av en bastant gren/planka och rep eller heltäckningsmatta.
Gnid in eller spraya på lite kattmynta (finns att köpa flytande eller pulver) då och då så har du garanterat en katt som vet vart den ska kloa. Självklart kommer katten vara lite olydig då och då men det ligger i deras natur.
Det viktigaste är att inte bara skälla och bli arg på katten utan också visa vart någonstans katten ska utföra sina handlingar.
Är det så att katten totalt ignorerar den klöspelare/klätterställning som du arrangerat så kan det vara så att katten inte är överens med dig angående placeringen i rummet, du får prova dig fram till vad som passar dig och din vän.

Fönsterbrädan & Balkong
Eftersom katter är otroligt nyfikna djur så formligen älskar de att titta ut där det är liv och rörelse, det betyder dock inte att de har en önskan av att gå ut – tvärtom så är de troligen trygga i att titta genom fönstret.
Därför bör du göra en liten plats för din kisse i din oas av blommor och krukväxter. För att undvika olyckor när din kisse går slalom i den hemmagjorda djungeln så kan man köpa klisterlappar med dubbelhäftande tejp som man sätter under krukorna så de får står kvar. Alternativ är att ställa dem så att katten kan ta sig förbi utan att rasrisk
Egentligen handlar det om att även se kattens behov och försöka att sammansvetsa det med sina egna – kanske finns det inte möjlighet för er att ha alla blommor på fönsterbrädan.
Har du persienner eller rullgardin tänk på att vira upp persiennsnörena så katten ej trasslar in och i värsta fall stryps.

En balkong kan göras hemtrevlig och samtidigt inbjudande för katten, se bara till att det är skyddat så att katten inte kan ramla ut!
Enligt svensk lag är det numera ett måste att nät finns om balkongen är mer än 5 meter upp (räknad från marken nedanför), detta kan smidigt lösas genom att man sätter upp stommar och inreder med hönsnät eller annat. Kolla dock med din hyresvärd innan start för att höra efter eventuella krav.
På balkongen kan även hyllor eller annat sättas upp så att katten får möjlighet att från högre höjd ligga och iakta omgivningen.
En plats i solen skulle nog katten också önska, om möjlighet ges.
Bor du i hus och vill att din katt vistas utomhus säker från bilar/hundar och andra faror kan du bygga en kattgård som du ex ger tillgång till via ett fönster eller balkongdörr.
Har du frågor om balkongnät och kattgård, fråga gärna oss på Kattvärnet.....och googla finns massor av olika varianter. Tänk dock på att katter är experter på att ta sig igenom små trånga utrymmen så bygg säkert.

Matplats & Toalåda
Katten vill liksom vi inte ha sin toalett i närheten av maten – ingen vill väl äta när det luktar illa.
Rekommenderas är att det finns en toalåda per katt plus en extra, om du har tre katter bör det alltså finnas fyra toaletter tillgängliga för katterna.
Matskål bör finnas på skyddat och tryggt ställe med en skål per katt.
Och vatten bör inte finnas bredvid maten, utan stå med någon meters avstånd. I naturen äter katten oftast på ett ställe och dricker vid ett annat. Katter gillar gärna färskt vatten, om din katt dricker dåligt eller bara vill dricka under kranen, fråga i djuraffär eller kolla på nätet efter en dricksfontän.

Sovplatser
Vi vet alla att katter formligen älskar att sova i garderober och liknande, vem har inte någon gång råkat stänga in sin älskling ett par timmar när den snabbt och osynligt slunkit in där.
Även om katten har hörsel som är aktiv trots att katten verkar sova ostörd så behöver den en avskild plats där den får total trygghet – vilket garderoben oftast ger. Försök att se vad din katt tycker om, vill den sova högt upp – ja kanske då en liten mysig bädd på någon av hyllplanen vi skrivit om ovan. Eller lägg en mysig filt i en gammal trasig underdel på en toalåda och ställ in under sängen.

Använd fantasin och se vad din katt önskar, även om vi inte pratar samma språk så är katten duktig på att kommunicera med oss bara vi lär oss att lyssna på dem!

Tonårskatten av Heidi Purmonen
2014-09-09 

Det är inte alla som vet att katter kommer in i tonåren dom också.
Det brukar ske runt 6 månaders ålder. Vissa till och med ännu tidigare och andra ännu senare. Det är då dom börjar bli könsmogna och deras hormoner rusar runt i kroppen. Dom blir precis som människo-tonåringar, rastlösa och mer aktiva på natten och sover på dagen.
Katten ropar kanske högljutt efter en partner och vankar rastlöst fram och tillbaka. Dom testar också många gånger gränser.
Den så mysiga katten kanske helt plötsligt inte alls vill sitta i knät och mysa. Den kanske till och med börjar naffsa dig eller gör andra saker den absolut inte får. Den kan också bli låg när när det är så mycket hormoner i omlopp.
En katt som inte skall användas i seriös avel skall kastreras, man gör detta både på honor och hanar. Katten kommer må mycket bättre och bli lugnare.
Tidigare hette det att man steriliserade katthonan, men då kapar man endast äggledarna och därmed har hon livmodern kvar och löpbeteendet sitter kvar och honan utsätts för onödig stress.
Numera gör inte veterinärer sterlisering utan man kastrerar honor också, och tar då bort livmodern, och minmerar risken för sjukdomen livmodercancer -vilket tyvärr blir allt vanligare även för katter.
Vissa katter får precis som människor, en ganska lugn tonårsperiod medan vissa blir väldigt annorlunda och rebelliska.

Hur hanterar man då den rebelliska tonårskatten?
För det första kastrering och sen tålamod. Har katten en period då den inte vill vara nära så mycket så låt den vara i fred men visa ändå att du gärna är med katten när den vill.
Att leka med matte/husse är bra för tonårskatter då dom får utlopp för sin energi.
Börjar den till exempel nafsa dig när ni gosar så ta lugnt bort handen och ignorera katten. Inget mys om den nafsar. Skulle den bita till riktigt hårt kan man fräsa precis som katter gör mot varandra om något gör ont och även då tar du bort handen och ignorerar katten.
Katter ääälskar ju uppmärksamhet och därför brukar ignoreringsteknik vara det bästa för att få dom att sluta med förbjudna saker.
Ett jättebra exempel på detta: Jag satt vid datorn och skrev och ville bli färdig med det jag höll på med och tänkte sen leka med katterna. En av katterna tyckte att vi skall leka NU och inte sen, gjorde då allt för att få min uppmärksamhet. Han gick framför datorskärmen, rev ner saker, jamade och till slut gick han till ett ställe där en tapetflik lossnat lite och tog tag i den och rev.
Då fick jag nog och gick ut till hallen där han var och sa ”fy på dig! så får du inte göra”, och sen satte jag mig vid datorn igen. Så fort jag vänder ryggen till så river han på tapeten igen och det var nästan som jag hörde honom fnissa för sig själv att hihi nu fick jag din uppmärksamhet.
Så sen låtsades jag inte om att han rev på tapeten, och sen dess har han förstått att det inte funkar och har aldrig gjort det igen.

Så tålamod, ignorering och att fräsa som katter gör är saker man behöver för att uppfostra en tonårskatt.
Bestraffningar hjälper inte, katten blir nog snarare mer trotsig av det och även rädd för dig.

Hoppas dessa tips hjälper dig och din tonårskatt.
Håll ut, tonårsperioden går över mycket fortare för katter än för människor.

KATTUNGENS UTVECKLING 4 mån- 1 år
https://www.royalcanin.se/katt/lifestage/fran-4-till-12-manaders-alder/

Att tänka på före kattköp! Av: Heidi Purmonen
2014-09-09

10 saker att tänka på innan man skaffar katt!

• Klarar du inte av bajs? Det bör du kunna göra för katter bajsar och har du innekatt så är det DU som får ta bort bajset ur toalådan.
• Katter (särskilt långhåriga) lyckas ibland få bajs i pälsen och då får DU tvätta bort det.
• Vill du inte ha ett djur som inte luktar? Har du bra kattsand, ger katterna bra mat och rengör lådorna minst en gång per dag så luktar inte katt så mycket men när dom precis bajsat så luktar det ju självklart. Så lite lukt får man stå ut med.
• Är du extremt rädd om dina möbler? Ingen bra kombination. Även om du köper klösträd som katten får riva på så kommer den busa och springa över tex soffan och det ger också klomärken. Sen är det inte alltid katten tycker som du om var den får klösa eller ej.
• Är du extremt pedantisk och måste ha kliniskt rent? Katter skitar ner. Kattsand och katthår har man lite varstans även om man dammsuger ofta. Katterna har även sina leksaker över hela hemmet.
• Är du väldigt lättväckt och har svårt att somna om. Katter tycker ibland att det är världens bästa idé att ha rejs genom hela hemmet mitt i natten, gärna över din mage också.. Tänkte du stänga sovrums dörren för att få vara ifred? Kan ju funka i vissa fall men oftast har man en katt i dörrhandtaget som jamar och krafsar och jamar och krafsar tills du ger upp. Vill man absolut ha sovrumsdörren stängd på natten måste man helt enkelt stå ut med krafs och jam tills katten har förstått att du är envisare.
• Katter kostar pengar, har du ekonomin för det? Försäkring, mat, sand, leksaker,klösträd/klätterträd, kattlåda, kastrering, vaccinering m.m, ev andra oförutsedda veterinärutgifter. En katt kostar runt 300-500 kr i månaden ( Om något oförutsett inte inträffar) beroende på vilken försäkring, mat och sand man använder och hur mycket leksaker du köper.
• Har du tid? Har du hört att katten klarar sig själv? Vissa katter är visserligen mer självständiga än andra men för det mesta så vill katterna ha vår tid och kärlek. Innekatten skall aktiveras med lek och gärna promenader i sele för att må bra och det tar sin lilla tid särskilt om du skaffar fler katter. Så glöm att du kan springa från jobbet till AfterWorken med jobbarpolarna ofta, och sen på helgen knappt vara hemma heller, och tro att katten finns där hemma som någon slags nalle när du kommer hem och vill ha lite gos. Då har du förmodligen rätt snart en ledsen katt som kanske kissar i sängen, blir aggressiv eller river på saker den inte skall riva på.
• Hur ser din framtid ut? Visst det går inte att planera framtiden helt och hållet men till en viss del. Har du tänkt åka utomlands och jobba eller studera om något år? Kommer du inom ett par år resa mycket inom jobbet? Har man sådana planer så skall man nog inte skaffa katt förrän man någorlunda slagit sig till ro. Ett alternativ kan vara att bli jourhem via ett katthem. Då hjälper du en hemlös katt samtidigt som du får prova på hur det är att ha katt och har kunniga personer att fråga om råd.
• Är det verkligen en katt du vill ha till 100 % ? Är det så att du kanske egentligen vill skaffa t.ex. hund men det går inte på grund av ditt jobb, så du skaffar katt för att skaffa något. Har sett ett par sådana ”fall” och nej är du inte kattmänniska så lär du inte trivas med en katt om det är en hund du egentligen vill ha. Skaffa inte heller katt för att du egentligen vill ha barn men det inte passar med barn just då.
Skaffa katt för att du till 100 % vill ha sällskap av dessa underbara gosiga minitigrar – sen kan ju en katt vara en substitut för barn så länge man ser till deras kattbehov.

 

Vad behöver du för kattsaker? Av: Heidi Purmonen
2014-09-09

• Skålar till mat och vatten. Katter vill inte ha för djupa skålar eftersom deras morrhår kommer åt kanterna då. Så låga skålar och vattenskålen kan ju vara lite större och vidare eftersom den behöver ju lite djup. Finns även bra vattenautomater köpa, tex Fresh Flow.
Glöm inte att katten vill inte ha sin vattenskål bredvid maten. Katten har instinkter som säger att mat (döda byten) vid vattnet kan betyda förgiftat vatten.

• Klösträd/klätterträd. Katten behöver självklart något att klösa på annars kommer den klösa på dina möbler. Gärna ett högt träd så katten kan få en egen plats där den får vara i fred.

• Klosax och borste/kam. På kattklor är det lätt att se vart pulpan är men första gången men är du osäker så fråga någon som kan.

• Är det en långhårs katt så kan man behöva duscha den ibland och då behövs ett kattschampo och kattbalsam.

• Sele och koppel är bra om katten skall gå på promenad med dig. Ett halsband med säkerhetsknäppe och en liten bricka med telefon numret är en extra säkerhet om katten sliter sig ur selen. Självklart skall katten vara ID-märkt med chip eller tatuering.

• Toalåda och kattspade, samt plastpåsar tex hundbajspåsar eller avfallspåsar är bra när man tömmer lådan. Finns många olika sand att välja mellan men dom flesta katter föredrar finkornig sand.

• Kattbädd eller igloo. Ja oftast väljer ju katten själv vart den vill sova. Tex i din säng eller soffan. Men ibland har man tur och dom gillar det man köpt.

• Leksaker, tex fjädervippor, leksaksmöss, bollar, laserpekare.

• Foder. Välj en sort med så högt proteininnehåll som möjligt.

• Transportbur eller Petstroller. Har man inte körkort och har en lite större katt så kan en petstroller vara ett bra alternativ om man inte orkar bära katten när man tex skall till veterinären. En petstroller är ungefär som en barnvagn fast för djur så du kan stänga så katten inte smiter.

• Kattgräs. Katter tuggar gärna på lite gräs för det hjälper dom att rensa bort hårbollar i magen och det innehåller även lite vitaminer. Blomman Ampellilja är också att rekommendera för tuggande katter.

• En pärm för din katts: Försäkring, vaccinations intyg, ev stamtavla och andra viktiga papper som tillhör katten.

• Första-hjälpen-kit är alltid bra att ha hemma.